Hei!
Ofte stilte spørsmål
Hvor lang tid tar det å bli rørlegger, og hva tjener man egentlig? Det er noen av spørsmålene vi svarer på her. Flere spørsmål svarer våre rørambassadører på vår digitale messestand
FAQ
Hvor lang tid tar det å bli rørlegger?
Etter fullført ungdomsskole tar det 4,5 år fra du starter i VG1 til du går opp til Svenneprøven. Du har tre alternativer:
- Gjennomfør VG1 og VG2 på skolen, avslutt med 2,5 års læretid i bedrift hvor du fyller på med teori før svenneprøven.
- Gjennomfør VG1 på skolen, deretter 3,5 års læretid i bedrift hvor du veksler mellom praktisk opplæring og teori.
- Du skriver lærekontrakt rett etter ungdomsskolen og tar 4,5 års praktisk og teoretisk opplæring i bedrift.
Ønsker du å bli rørlegger i voksen alder, får du vite mer om det her.
Er ikke rørleggerfaget mest for gutta?
Selv om rørleggerfaget tradisjonelt sett har vært sett på som et mannsdominert yrke, er det på ingen måte slik at det bare er for gutta. Det finnes mange dyktige rørleggere som er jenter, og antallet øker. Rørleggerfaget er for eksempel ikke mer fysisk krevende enn å jobbe i helsevesenet. For å bli en dyktig rørlegger må du være motivert, ha praktisk sans og interesse for faget. Kjønn har ingenting å si.
Er ikke yrkesfag mest for de med dårlige karakterer?
En rørlegger er mer enn en som skrur fast baderomsmøbler. En rørlegger skal forstå komplekse vann- og varmeinstallasjoner, kunne lese tegninger, planlegge arbeidet sitt og kunne snakke med alle mulige slags folk. Er du god på teori kan du kanskje ta sikte på å bli prosjektleder eller videreutdanne deg til fagskoleingeniør. Kanskje vil du starte din egen bedrift? Bli instruktør for lærlinger? Rørbransjen har et stort behov for folk som kan løse både enkle og vanskelige oppgaver. Tenk på Svennebrevet som et springbrett. Da har du en solid fagutdannelse i bunn som du kan bygge videre på ut fra det du synes er mest spennende.
Hvorfor må jeg lære om diktanalyse og Krimkrigen når jeg vet at jeg skal bli rørlegger?
I Opplæringsloven står det at skolen skal «ta vare på hele mennesket». Med det menes at videregående utdanning ikke bare skal handle om et enkelt fag, men også om den verden vi lever i. Ingen er bare yrket sitt. Husk at du som rørlegger skal måtte forholde deg til kunder, samarbeidspartnere og byggherrer. Alle forskjellige fra deg selv. Da er det en fordel å ha noen av de samme referansene i bagasjen.
Er det vanskelig å få læreplass?
Det enkle svaret på det er nei. Men det er ikke slik at alle får eller skal få læreplass. Å være lærling innebærer at du får opplæring i en ekte rørleggerbedrift. Det betyr at de også må vite at de kan stole på deg og at du vil bli en ressurs for bedriften. Dersom du gjør det du skal på skolen, har lite fravær, er motivert og interessert er sjansen stor for at det ordner seg.
Hvordan får jeg læreplass?
Vet du om en bedrift du har ekstra lyst til å jobbe i? Har du hatt praksis i Vg1 eller Vg2 et sted du gjerne vil tilbake til? Er det stor rift om læreplassene der du bor? Ta ansvar og vis interesse! Du kan kontakte bedriftene direkte med CV og søknad. Opplæringskontoret kan også hjelpe deg, de har god oversikt over hvilke bedrifter som tar inn lærlinger og hva som kreves.
Når er det inntak av lærlinger?
Hovedinntaket er sommer/høst. Men det lønner seg å starte jakten tidlig. Trives du godt et sted du har praksis er det ingenting i veien med å lufte muligheten for å komme tilbake som lærling. Det er viktig at du selv tar initiativ og ikke overlater hele jobben til opplæringskontoret.
Rørleggeren pusser vel bare opp bad?
Nei. Rørleggerfaget er mer enn de fleste tror. Mange rørleggere bygger og pusser opp bad, men det er også svært mange som ikke gjør det. En rørlegger jobber med alt som har med vann og varme å gjøre. Noen jobber også med gass. Det betyr at en rørlegger like gjerne kan jobbe med brannvern – ved å montere sprinkleranlegg i næringsbygg, sørge for at operasjonssalen har tilgang på gass, at snøkanonene i slalombakken spruter snø, skoler eller kontorbygg har varme, kjøling og vannforsyning, eller at det ligger vannbåren varme i gulvet på stua di hjemme.
Må jeg pusse opp bad til jeg blir pensjonist?
Når du har fullført videregående utdanning sitter du igjen med et Svennebrev og er offisielt rørlegger. Du kan jobbe som rørlegger så lenge du vil, men du må ingenting.
Ønsker du å starte egen bedrift? Ta Mesterutdanning. Ønsker du større faglige utfordringer kan du begynne på Fagskolen og utdanne deg til Fagskoleingeniør. Du kan også velge å starte en universitetsutdannelse for å ta en bachelor eller mastergrad innen bygg- og energiteknikk.
Som rørlegger får du også tilbud om flere kurs og etterutdanningsmuligheter internt i bedriften. Det gjør at du etterhvert kan fylle flere roller og hele tiden utvikle kompetansen din. Svennebrevet er en god og trygg plattform. Hva du velger å gjøre etter det er helt opp til deg selv.
Jobber rørleggeren mye med kloakk?
Rørleggerfaget er variert, og mange rørleggere er aldri i nærheten av et kloakkrør. Jobber du med service, kan staking, rensing av sluk og vannlåser være en hverdagslig oppgave. Men det betyr ikke at du står til knes i skitt, ved større kloakkstopper er det vanlig å tilkalle en spylebil.
Hva tjener en rørlegger?
Snittlønnen for en rørlegger er på 547 560 kroner i året (SSB 2022). Ansiennitet, ansvar og eventuell videreutdanning er viktige faktorer her. Det er også regionale variasjoner. Husk at en nyutdannet rørlegger ikke har studiegjeld, og at du tjener penger under hele læretiden din.
Hva er egentlig Svenneprøven?
Svenneprøven er en avsluttende prøve som inkluderer både teori og praktisk oppgave. Prøvene kan tas når du har fullført læretiden. Prøven går over flere dager, og avlegges enten på byggeplass eller prøvestasjon. Du bli bedømt av en prøvenemnd som består av erfarne rørleggere. Består du prøven mottar du Svennebrev og kan offisielt kalle deg rørlegger.
Jeg er tømrer, men ønsker å bli rørlegger. Hvordan går jeg frem?
Er du utdannet tømrer får du fratrekk for VG1, og kan starte rett på VG2.
Hvis du er over 21 år kan du bli voksenlærling. Da tar du hele rørleggerutdannelsen din ute i bedrift samtidig som du får påfyll av teori underveis. Her praktiserer fylkene litt ulikt, så det beste er å snakke med ditt lokale opplæringskontor for å finne ut hva som gjelder der du bor.
Jeg liker å være i aktivitet, kan rørleggerfaget være noe for meg?
Rørleggerfaget passer veldig godt for deg som liker å bevege deg. Som rørlegger har du en variert arbeidsdag hvor du får brukt både hodet og kroppen.
Foreldrene mine sier det er viktig å velge et trygt yrke hvor det er mulig å få jobb.
Da kan du fortelle foreldrene dine at bygg- og anleggsnæringen faktisk står øverst på lista over bransjer som trenger folk i fremtiden. Det blir anslått at Norge trenger så mange som 90 000 nye fagarbeider innen 2035 (SSB). Rørleggere er sikret jobb. Uansett hva som skjer i fremtiden vil mennesker alltid være avhengige av vann og varme, og dermed også rørleggeren.
Jeg har lurt litt på rørleggerfaget, men studiespesialiserende virker som et tryggere valg. Særlig hvis jeg skulle ombestemme meg.
Studiespesialiserende er et godt valg for deg som vet sikkert at du vil ta høyere utdanning, eller allerede har peilet deg inn på drømmeyrket. For de fleste andre vil yrkesfag være et minst like godt valg. Du lærer deg et yrke, begynner tidlig å tjene penger, og har fortsatt mulighetene åpne hvis du skulle ha lyst til å gjøre noe helt annet på et senere tidspunkt.
FAQ-footer
Fant du ikke svar på det du lurte på?
Send oss en mail: hei@blirorlegger.no