Zahira Jasmin Diaz
Trondheim , Trøndelag (20)
Lukk

Zahira Jasmin Diaz

Trondheim , Trøndelag (20)
Rørleggerlærling Caverion Trondheim

Jeg heter Zahira Jasmin Diaz, men bruker vanligvis bare Jasmin. Jeg er 20 år gammel og bor i Trondheim, men jeg er født i Argentina og kom til Norge da jeg var 12 år.

På fritiden tilbringer jeg mye tid sammen med vennene mine. Jeg er glad i sport og liker å høre på og lage musikk. Jeg er litt sjenert, men når jeg føler meg trygg øker selvtilliten, og jeg er ganske morsom. Jeg liker å reise, og å lære nye kulturer å kjenne og få flere venner.

Hvorfor valgte du rørleggeryrket?
Jeg hadde flere venner som allerede var rørleggere. De rådet meg til å velge dette yrket fordi det var veldig bra å jobbe som det. Jeg kunne også se at man med denne jobben kan tjene veldig bra. Jeg liker også at man alltid er aktiv på jobben, det er alltid noe å gjøre og det er mye variasjon.

Hvordan er en typisk arbeidsdag for deg?
På begynnelsen av dagen, snakker jeg med kollegene mine og planlegger hvilke ting vi skal gjøre på jobb i løpet av dagen. Jeg opplever at arbeidsdagen går veldig raskt! Ofte har vi flere oppgaver å gjøre på en dag. Det er det beste med rørleggerarbeidet for meg – at det har mye variasjon, så du blir ikke lei av å alltid gjøre det samme.

Joachim Helle
Bergen , Hordaland,Møre og Romsdal,Sogn og Fjordane (29)
Lukk

Joachim Helle

Bergen , Hordaland,Møre og Romsdal,Sogn og Fjordane (29)
Voksenlærling Olav Mørner VVS

Jeg er 28 år, og voksenlærling hos Olav Mørner VVS i Bergen. Tidligere har jeg jobbet 4 år innen HMS på oljerigger, og senere på et verksted hvor jeg drev med understellsbehandling av biler. Da min mor fikk kreft, begynte vi å prate mye om livet og hva lykke innebar. Når jeg fortalte henne at jeg var ulykkelig i jobben min, minnet hun meg på hva jeg ville bli da jeg var 16, nemlig rørlegger. Hun insisterte på at jeg burde forfølge den drømmen. Da hun gikk bort, begynte jeg å lese meg litt opp. Jeg visste ikke hvor jeg skulle starte, og når jeg leste på nettet om å bli lærling, var de fleste negativ til å bli lærling i en alder av 27. «Dårlig lønn», «Uønsket av bedrifter» og «For gammel til å bytte» var noen av de mange kommentarene jeg fikk da jeg spurte på diverse forum. Men så fant jeg opplæringskontoret, jeg kontaktet dem og fikk god oppfølging om hvordan jeg kunne bli lærling. De gav meg også håp om å kunne overleve som etablert lærling ettersom at de fleste bedrifter hadde lønnsordninger for de eldre. Til slutt fant jeg et firma jeg følte var en god match, og lønnen var såpass at jeg kunne overleve. Da startet min drøm som rørlegger !

Hva syns du er det beste med rørleggerfaget?
Variasjon, mestringsfølelsen og ikke minst folkene. Rørleggere er et folk for seg selv, jeg har aldri møtt en rørlegger som ikke har kunne lære meg noe. Noen er flinkere enn andre, men alle er flink på noe.

Hva er planen når du har tatt svennebrevet?
Jeg har et ønske om å kanskje starte for meg selv en dag, men for å være helt ærlig så er mitt største ønske i livet bare å få svennebrevet i hånden.

Ida Meldgaard
Hokksund , Buskerud (29)
Lukk

Ida Meldgaard

Hokksund , Buskerud (29)
Voksenlærling Comfort VVS Lier

Jeg er 27 år, oppvokst i Ågskardet i Meløy kommune, Nordland, men bosatt i Hokksund i Buskerud sammen med samboer og to barn. Jeg interesserer meg for tegning og foto, er veldig utadvent, sosial, og alltid blid.

Hvorfor valgte du rørleggeryrket?
Jeg har studert formgivning og multimediedesign. Har jobbet som servitør, vært i forsvaret og jobbet med kundeservice. Men har savnet et mer praktisk yrke med litt mer fysisk aktivitet. Så jeg meldte meg til samtale hos en karriereveileder, hvor jeg skjønte at en faktisk ikke må gå videregående for å komme seg i jobb. Det var noe som het voksenlærling. Jeg fikk meg derfor lærlingplass som rørlegger hos Comfort Lier Flis og bad. Lærlingtiden min vil være på 4 år, da jeg ikke har videregående i forkant. Jobben har bare vært positiv! Jeg får mestringsfølelse veldig ofte, og læringskurven er bratt. I tillegg blir jeg automatisk mye sterkere, da jeg virkelig får brukt kroppen daglig.

Hva er det beste med rørleggerfaget?
Det å kjenne på at en klarer det meste en vil! Og det å jobbe med kunder og være med på service er også helt supert. Men det er lite som slår det å kunne overlevere et flunkende nytt bad til kunder; Man føler seg jo og litt som en superhelt, når en kommer til kunder og fikser ting som de har slitt med en stund.

Se film
Ida Bjorland Uleberg
Evje , Agder (25)
Lukk

Ida Bjorland Uleberg

Evje , Agder (25)
Voksenlærling, Halvard Thorsen AS Kristiansand

Jeg er 23 år og kommer fra Evje, men bor og jobber i Kristiansand. Jeg er oppvokst på gård og er tidligere utdannet agronom. Jeg er veldig glad i dyr og liker å holde på med hest.

Hvorfor valgte du rørleggeryrket?
Jeg studerte et år med bedriftsøkonomi på universitet og fant ut av at det ikke var noe for meg. Jeg ville jobbe med noe praktisk og søkte da på bygg og anlegg. Jeg fikk være utplassert hos rørlegger og trivdes veldig godt, og fant ut at det var det jeg ville bli. Jeg har altså gått 1 år på bygg og anlegg på vgs og skal gå 3,5 års læretid.

Hva liker du best med rørleggeryrket?
Det er så variert og ingen dag er lik! Man lærer nye ting hele tiden!

Se film
Kathrine Horghagen
Buvika, Trondheim , Trøndelag
Lukk

Kathrine Horghagen

Buvika, Trondheim , Trøndelag
Rørleggermester, K. Horghagen AS

Jeg er 27 år gammel, og kommer fra en liten plass utenfor Trondheim (Buvika).
Jeg er interessert i hunder, og har to dachser. Jeg driver også med storviltjakt, og liker meg i fjellet på tur og er friluftsmenneske. Ellers er jeg glad i å bake, er ekstrovert, glad i å være sosial med venner, og er engasjert i sport. For å bli rørlegger, gikk jeg 2 år på videregående + 2,5 år som lærling. I ettertid har jeg tatt mesterbrevet, så jeg er rørleggermester.

Hvorfor valgte du rørleggeryrket?
Jeg er oppvokst med å være med rørlegger-pappa på jobb hver gang jeg hadde fri fra skolen. Og han har et firma jeg kan ta over senere.

Hva liker du best med rørleggeryrket?
Det beste med rørleggerfaget er å treffe så mye mennesker og å gjøre så mye forskjellig. Hvordan folk har det hjemme og å hjelpe til med å bestemme hvordan badet skal bli, syns jeg er gøy. Det går jo litt på interiør, og jeg tror vi jenter er flinkere til å se hvilke kraner som passer best, ikke bare montere det som fungerer best.

Aksel Halvorsen
Oslo , Oslo og omegn (22)
Lukk

Aksel Halvorsen

Oslo , Oslo og omegn (22)
Rørlegger Caverion Oslo

Jeg er 21 år fra Oslo. Jeg er en glad og sprudlende person med mye godt humør, som liker å trene, henge med venner og være mye ute.

Hva slags utdanningsløp gikk du?
Jeg gikk 2 år VGs + 2,5 år i læretid. Men tok også et friår i mellom for å være med 3 sesonger på Sinnasnekkern. Nå jobber jeg som rørlegger hos Caverion Norge i Oslo.

Hvordan ser en typisk arbeidsuke ut for deg?
Vi starter dagene kl.07:00 og er ferdig 15:30. Oppgavene er varierte: alt fra sveising, skifte toaletter, dra på grossisten for å handle deler og planlegge arbeid, møter, befaringer og lære opp lærlinger. Og selvfølgelig, alltid være positiv, slik at alle arbeidsdagene skal være morsomme og lærerike!

Hva er det beste med rørleggeryrket?
Det er aldri en kjedelig dag på jobben!

Se film
Odin Høie Vollum
Brummundal , Innlandet (19)
Lukk

Odin Høie Vollum

Brummundal , Innlandet (19)
Rørleggerlærling, Arve Hagen AS

Jeg er 18 år og på fritiden liker jeg å trene og holde meg i form. Har drevet aktivt med skiskyting frem til i år. Jeg er nå trener for en gruppe skiskyttere i Brumunddal. Jeg er en sosial og trives godt i andres selskap.

Hvorfor valgte du å bli rørlegger?
Jeg ble inspirert av noen jeg kjenner godt som fortalte meg om yrket og mulighetene. På yrkeslinja på videregående lærte jeg mer om rør, samtidig som jeg var utplassert i Arve Hagen. Da bestemte jeg meg for å bli rørleggerlærling.

Hvordan ser en typisk arbeidsuke ut for deg?
Arbeidsuka er veldig variert og lærerik. Jeg får mange utfordringer som jeg må løse, både på egenhånd og i samarbeid med andre. Det jeg synes er gøyest på jobb nå for tiden, er å treffe nye mennesker. Jeg trives veldig godt, særlig at jeg ser en fremgang i det jeg driver med.

Se film
Didrik Berg Haltvik
Trondheim , Trøndelag (26)
Lukk

Didrik Berg Haltvik

Trondheim , Trøndelag (26)
Rørlegger GK Rør, Trøndelag

Jeg er 24 år fra Trondheim! Jeg er utadvendt person som er glad i å snakke med alle! Er opptatt av å mestre de ulike utfordringene livet byr på. Kan være vimsete og ukonsentrert noen ganger, men når jeg bestemmer meg for noe så gjennomfører jeg.

Hvorfor valgte du rørleggeryrket?
Jeg var lærling i GK-rør, distrikt Trøndelag under hele læretiden. GK-rør har vært en viktig faktor for at jeg er der jeg er i dag, vi er en bedrift med stort fokus på lærlinger og god utvikling, og det har betydd mye for meg!

Hva er det beste med rørleggerfaget?
Jeg synes det er kjekt og kunne bruke hodet og gjøre ting på min egen måte, legge opp hva jeg skal gjøre først og sist i løpet av en dag slik som det passer. Jeg får bygge ting med hendene, og jeg får se at det virker! Det holder meg i gang!

Hva skjer etter at du har tatt svennebrevet?
Mine planer for framtiden er å jobbe innen VVS-bransjen for alltid, med hva enn fremtiden måtte bringe! Jeg har funnet mitt kall!

Kjartan Rønneberg
Eidsdal , Møre og Romsdal (20)
Lukk

Kjartan Rønneberg

Eidsdal , Møre og Romsdal (20)
Rørleggerlærling Caverion Ålesund

Eg heiter Kjartan Rønneberg, er 19 år og kjem frå ei lita bygd som heiter Eidsdal. Der vokste eg opp på en gård med familien min. Når eg skulle starte på videregående måtte eg flytte hjemmefra og bo i Ålesund. Eg er en veldig sosial person som tilbringer mykje tid med venner, og er en ganske «kødden» fyr som like å ha det gøy på jobb.

Hvorfor valgte du rørleggerfaget?
Når eg gjekk i 10 klasse og skulle velge kva linje eg skulle gå, var eg veldig usikker. Tenkte først å bli snekker fordi broren min var det og trivdes med det. Men da eg starta på byggfag på Borgund v.g.s. fekk eg kjennskap til rørleggerfaget. Eg skjønte fort at dette var det eg ville jobbe med. Det var akkurat min type jobb! Eg fekk jobbe fysisk men likevel måtte tenke ganske mykje under arbeidet.

Hvordan ser en typisk arbeidsuke ut for deg?
Ei arbeidsuke for meg er veldig variert. Eg kan ver på mange småjobber i løpet av dagen eller eg kan ver på samme jobb heile veka. Plutselig må eg rykke ut på hasteoppdrag f.eks. det har blitt en stor lekkasje. Ofte kommer eg til et hus der varmeanlegget ikkje fungerer, og da er det berre å begynne og feilsøke. Det er ein typisk tenkejobb. Da er det kjekt å ha god kjennskap til korleis eit varmeanlegg fungerer slik ein kan vite kor dei potensielle feila kan oppstå.

Hva er det beste med rørleggerfaget?
Det beste med jobben er når du får det til å fungere igjen og kunden blir glad og førnøgd! Og så er det ekstremt mykje å lære, for eg elsker å lære nye ting og øke forståelsen min for faget. Rørleggerfaget har virkelig blitt noko eg har lidenskap for. Eg er en ekstremt engasjert og nysgjerrig lærling som stiller veldig mange spørsmål om rørleggerfaget.

Sondre Hauger
Jessheim , Romerike (19)
Lukk

Sondre Hauger

Jessheim , Romerike (19)
Rørleggerlærling Haaland Romerike

Jeg heter Sondre, er 19 år og kommer fra Jessheim hvor jeg har bodd hele livet. Jeg elsker faget mitt og liker nye og kule utfordringer. Når jeg ikke er på jobb så går tida med til enten gaming eller kompiser.

Hvorfor valgte du rørleggerfaget? 

Pappa har vært veldig på meg siden barndommen med at han ønsker seg en rørleggersønn. Han har vært rørlegger selv og gikk videre som prosjektleder. Nå jobber vi sammen i samme bedrift hvor jeg har han som min sjef.

Hvilken utdanningsvei har du gått?

Jeg gikk på Eidsvoll vgs og gikk 2 år skole med utplassering 2 ganger i uka. Nå er jeg lærling. Mine planer etter å ha tatt fagbrevet er å gå KEM’en og få mesterbrevet og kanskje bli prosjektleder.

Hvordan er en typisk arbeidsuke for deg? 

Jeg er i en serviceavdeling, så når jeg er på jobb er jeg mye hjemme hos kunder. Jeg fikser eller monterer nye kraner/dusj/toalett og masse annet spennende. Det beste med rørfaget er at det er veldig variert yrke, masse spennende oppdrag og utfordringer.

Se film
Severin Poppe Midteide
Bærum , Viken (24)
Lukk

Severin Poppe Midteide

Bærum , Viken (24)
Rørlegger Grønne VVS, Bærum

Jeg heter Severin, er 23 år gammel og bor i Bærum. I helgene liker jeg å løpe, eller endurosykling med kompiser. Jeg er veldig sosial, og å være rundt mennesker gir meg masse energi.  

Hvorfor valgte du å bli rørlegger?

På et tidspunkt ønsket jeg å bli profesjonell utforsyklist, og jeg så at bygg og anlegg kunne gi meg muligheten til å kombinere fritidsaktiviteter, fysisk aktivitet og skole/jobb. Derfor startet jeg på Bygg og anleggslinjen på Rud VGS i Bærum. Rørleggerlinjen startet jeg på da jeg så at man jobbet med så mye forskjellig, og mange ting som jeg aldri hadde vært borti før. 

Hvilket utdanningsløp tok du?

Jeg kjørte et litt uvanlig utdanningsløp der jeg tok 1,5 år på vgs, mens jeg i det siste halvåret var utplassert i bedrift, med en dag i uken på skole der jeg hadde fellesfag. Da kunne jeg lære rørleggerfaget i bedrift istedenfor på skole. Etter dette gikk jeg de vanlige 2,5 årene i lære, med ett år på folkehøyskole etter ett år i læra. Nå er jeg på andre og siste år, i mesterbrevutdanningen min. Den tar jeg ved siden av jobb, sammen med en haug av andre sertifiseringer jeg ønsker bedriften min skal ha. 

Hvordan er en typisk arbeidsdag?

Arbeidsuken min er travel, med mye planlegging og mye farting rundt. Jeg har serviceoppdrag, bad og renovering. Mennesker er super viktig for meg, og derfor liker jeg disse travle hverdagene, der jeg møter mye forskjellige mennesker. Det beste med rørleggerfaget er menneskene, utføre solid arbeid, og tjene penger til bedriften.

Britt Synnøve Sveen Markhus
Sandnes , Rogaland (22)
Lukk

Britt Synnøve Sveen Markhus

Sandnes , Rogaland (22)
Rørleggerlærling Sig Halvorsen-Sandnes /Haugesund

Jeg er 21 år, og kommer fra en liten plass som heter Skånevik, men bor i Sandnes. Jeg er ei aktiv jente, trener mye og har godt humør. Men jeg kan også ha temperament, og er sta! Noe som gjør at jeg føler jeg passer godt inn i jobben.

Hvorfor valgte du rørleggeryrket?
Jeg valgte å bli rørlegger fordi jeg har alltid visst at jeg ikke ville ha et typisk «jenteyrke». Jeg har en stefar som jobber som rørlegger, og siden jeg ikke visste hva jeg ville videre valgte jeg å bli med han på jobb. Der jeg fant ut at det var et spennende yrke.

Hva liker du best med rørleggeryrket?
Det beste med jobben er hvor variert det er! Og hvor bredt rørleggerfaget faktisk er. En dag monterer jeg, og den andre dagen er jeg kanskje ute og legger bunnledning (alle rør som ligger under gulvet innenfor grunnmuren).

Hva skjer etter at du har tatt svennebrevet?
Teknisk fagskole er i tankene. Helt sikkert er det hvertfall at at jeg vil fortsette i bransjen.

Se film