Hei!

Om rørleggerutdanningen

Rørleggerutdanningen er en variert og allsidig fagutdanning, hvor du kommer raskt ut i praktisk arbeid og lønnet læretid. For å lykkes som rørlegger må du være praktisk anlagt, ha godt håndlag, være glad i mennesker og være opptatt av å finne gode løsninger når noe uforutsett oppstår. I tillegg skal du møte kunder og yte service, så trivsel og godt humør er viktig!

Utdanning

Skolen er en blanding av teori og praksis. Det betyr at få dager er like, og du kan være med å påvirke din egen hverdag og opplæring. I stedet for å sitte bak en pult hele dagen, kommer du kjapt i gang med å gjøre alt det rørleggere faktisk gjør, som kort sagt er å jobbe med vann og varme i bygg.

Rørleggerfaget omfatter alt fra montering og tilpasning, til service og reparasjon av alle typer røranlegg. Du vil lære alt om installasjon av vann og avløp og ulike varmesystemer. Du lærer også hvordan ulike typer røranlegg fungerer. Etterhvert lærer du hvilke systemer som passer best hvor og hvordan disse prosjekteres.

Skole og læretid

Det er vanlig å gå to år på skolen og jobbe to og et halvt år som lærling, før du avlegger svenneprøven. Du starter på VG1 Bygg- og anleggsteknikk, før du velger VG2 Rørfag. Det er også mulig å kun gå ett år på skolen og ta en lenger læretid, eller gå rett ut i lære etter ungdomsskolen.

Ditt lokale opplæringskontor hjelper deg å finne ut hva som er riktig for din situasjon

veien-til-svennebrev

videreutdanning

Utviklingsmuligheter

Rørleggere har gode etterutdannings- og karrieremuligheter. Får du lyst å gå mer på skole – eller på sikt starte egen bedrift, er det fullt mulig.

I samråd med bedriften du jobber i, kan du ta kurs for å bli bas (leder for eget arbeidslag) eller prosjektleder eller bli sertifisert innenfor områder som våtrom, gass, sprinkling og varme.

Du kan videreutdanne deg til å bli fagskoleingeniør innen Klima-Energi-Miljø (KEM) eller ta Mesterbrev og bli rørleggermester Du kan også gå videre til ingeniør- eller sivilingeniørstudier på høyskole- og universitetsnivå.

Rørleggerfaget er i stadig utvikling og man blir aldri utlært som rørlegger. Du vil delta på kurs og annen opplæring, både internt i bedriften og eksternt hos andre aktører underveis gjennom hele karrieren.

Jeg vil bli rørlegger – hvordan kommer jeg i gang?

Det første du bør gjøre er å sjekke ut hva slags utdanning som tilbys i nærheten av der du bor. Her finner du en landsdekkende oversikt velg ditt fylke øverst på siden.

Ta deretter kontakt med ditt lokale opplæringskontor som hjelper deg å finne riktig utdanningsvei. Da får du også oversikt over mulighetene for å få læreplass i nærområdet.

Animasjon av badekar som fylles

utdanning-footer

Er du forelder og lurer på om rørleggerutdanning er riktig valg for din ungdom? Her har vi samlet litt informasjon til deg.
Du kan også bla i eller laste ned vår informasjonsfolder her.